Regisztrálj! Iratkozz fel! Kövess!Blogunk célja a nonprofit szervezetek munkájának segítése. A bejegyzések között időrendi sorrendben mindent megtalálsz, de a plusz tartalmak, szolgáltatások eléréséhez érdemes regisztrálni a honlapunkra. Ha szeretnél elsők között értesülni írásainkról, akkor  iratkozz fel, hírlevelünkre és kövess minket a közösségi médiában! 

Mi sem szeretjük a spam üzeneteket. Értesítéseinket csak addig kapod, ameddig szeretnéd. Ezért ha úgy döntesz, bármikor leiratkozhatsz. 

Témaötleted van egy bejegyzésre?
Kattints ide és küldd be! 
Ha tudjuk, megoldjuk!

 

 

Sorvezető a tartalomhoz...

Avagy az eredményes és hatásos tartalom írásának egy lehetséges logikai szerkezete.

Naponta találkozok olyan szövegekkel, amelyek sajnálatos módon nem tartják be a megértési folyamat alapszabályait sem. Ez az írás nem lesz elegendő a jó tartalom írásához, de remélhetően nyújt némi támpontot arra, hogy hogyan építsük fel a tartalomközlés folyamatát és hogyan vezessük az olvasó figyelmét?

 

Bővebben: Sorvezető a tartalomhoz...

A közösségi vállalkozás felé

2012. november 9-én a Civil Szövetség és az Életfa Alapítvány közös rendezvényeként szerveztük meg a Civil Kulturális Börze szakmai napját.

Vágvölgyi Gusztáv szervezetfejlesztő tréner itt tartott előadást a civil közösségi vállalkozások lehetőségeiről. A film megtekintését azon civil szervezetek tagjainak ajánljuk, akik romló körülmények között is szeretnének tevékenységeikben erősödni. Az előadás során bepillanthatunk a közösségi összefogásra épülő terület- és településfejlesztés lehetőségeibe. Hiszen sorsunkért egyedül mi magunk vagyunk felelősek. Ha ezt tudatosítjuk, akkor nem a sültgalambot várjuk, nem másokat okolunk, hanem "itt és most" megtesszük azt, ami rajtunk múlik. Ez pedig nem kevés!

Bővebben: A közösségi vállalkozás felé

Sültbolondnak néztek a munkatársaim

Jól emlékszem arra a napra amikor munkatársaim nagyon udvariasan, de sültbolondnak néztek. Éppen a terveimről beszéltem nekik, azt részletezve, hogy hogyan tudunk a munkánkba önkénteseket bevonni? Az alapkérdés amit feltettek ez volt: “ki az a bolond, aki ingyen dolgozik?” És persze innentől kezdve én is ebbe a kategóriába tartoztam, hiszen feltételeztem azt, hogy vannak ilyen “bolondok”. Kellett egy kis idő, mire munkatársaim rájöttek, hogy valami egészen másról van szó.

Bővebben: Sültbolondnak néztek a munkatársaim

Lehetőség vagy szivatás...

Ha szervezeti keretek között egy munkatárs egy nagyságrenddel nagyobb feladatot kap, mint amit megszokott, az vajon mi? Hozzáállástól és voltaképpen a belső motivációtól függ. A munkavállalót ez kizökkenti a megszokott kerékvágásból. Többletmunkát jelent, ami több feladat, több felelősség és voltaképpen több nyűg. Tehát szivatás. Mert "miért kell mindig bonyolítani az életünket, minden jó úgy, ahogy van, ahogy tavaly csináltuk". Nem volt siker? Nem baj, hiszen az a “megoldás” van begyakorolva, vagyis az a “megoldás” létezik. A lehetőség az nem létezik, olyan voltaképpen nincs is.

A lehetőség az mindig valami olyasmi, aminek az útja nincs kitaposva, a lépések nincsenek begyakorolva. A lehetőségnek mindig van egy kiindulópontja: a felismerés. Annak a felismerése, hogy valami ami eddig működött, az már nem, vagy nem úgy működik. Megváltozott a környezet, az érdeklődés, a szükséglet. Persze ezek a változások általában nem gyorsan történnek, ezért könnyen beleragadunk a begyakorolt rutinokba.

A lehetőség a változás felismerésénél kezdődik. Ha megváltozik a környezet, a gondolkodás, az élethelyzet, vagy bármi, akkor már az amit addig megvalósítottunk, mást fog jelenteni. Ami eddig érdekes volt, az ma már érdektelen. Ami megoldás volt, az már akadály. A statikus gondolkodás nem érti, hogy mi történt, hiszen mindent éppen úgy, vagy jobban végzünk, mint az előző években, hónapokban. 

Bővebben: Lehetőség vagy szivatás...

A tervezés és az előkészítés fontossága

Te mindig megtervezed a munkádat? Előkészíted a terepet és a munkafeltételeket? Ezek után a terveknek megfelelően alakul a végrehajtás? A tervedet rendszeresen ellenőrzöd és a ha kell korrigálod? Ha igen, akkor esélyed van a minőségi munkára. 

A szakirodalomban erről bővebben a PDCA ciklus kapcsán olvashatsz. 
P=Plan, vagyis tervezz, D=Do,...

Bővebben: A tervezés és az előkészítés fontossága